Rapport Tjörn Runt 2010

Liten och stor under ett Tjörn i motvind

Gråmulet väder med bra vindar. riktigt jobbig segling men oj så roligt.

Lördagen 21 augusti så seglades Tjörn Runt. Som vanligt är det en liten men tapper skara som varje år anmäler sig bland flerskroven. Förutom de sedvanliga deltagarna i A-Cat och H16 så kom det glädjande sex stycken F18 till start. Bland annat en Wild Cat från Norge. Det var första gången jag såg en live – vilken skönhet. Förutom katamaraner så är det alltid gott om trimaraner som deltar.

Den snabbaste katamaranen blev en Nacra Infusion som tog sig till mål på knappt tre timmar, närmare bestämt 2h 50min. En ruskigt bra tid och ca en halvtimme före snabbaste kölbåt. Men det var inte vilka killar som helst som seglade den. Rorsman var Jonas Frii, som var med och vann Raid Revenge i år, och som gast hade han Johan Örtendahl, som varit med på Archipelago Raid ett antal gånger. Duktiga seglare med mycket erfarenhet med andra ord.

Jag och Fredrik Moeschlin seglade H16 med tillsammans. Fredrik som chef över styrpinnen. Vid starten klockan 09 blåste det en sydlig till sydsydvästlig vind 6-7 m/s. Vinden ökade under förmiddagen till 8-10 m/smeter per sekund och vred mot västsydväst. Från starten ned till södra Tjörn blev de med andra ord kryss och det var ordentligt tungt att hänga under de stundtals långa bogarna. När vi närmade oss rundningen av Tjörns sydspets så började det kännas som en liten befrielse att snart få blåsa på i halvvind och slör istället för en kryss med höga vågor.

Nio gånger av tio så blåser det alltid mer på utsidan (västsidan) av Tjörn men denna gång så hade vinden avtagit något. Vi hade hoppats på ett par sekundmeter till för att kunna ta så många kölbåtar som möjligt på hemvägen. När man seglar endast ett par meter ifrån kölbåtar i trånga sund så märker man hur fort en H16 går på halvvind och slör. Det är en rätt skön känsla. Vi hade en GPS med oss och den loggade 18.5 knop som högst fart. Mycket tack vare Fredriks utomordentliga styrning i den hårda vinden och de höga vågorna.

Tyvärr fanns det bara två H16 på startlinjen i år. Det var vi och Robert Jansson som tävlar för Tjuvkils Segelsällskap (Kungälv). Han har varit med på Tjörn Runt de 3-4 senaste åren. I år seglade han med grannfrun då hans ordinarie gast var magsjuk.

Det skulle vara mycket roligare om det var fler på linjen så det också blir fler att tampas med. Visserligen försöker man jämföra sig med andra båtar men det blir inte riktigt samma sak ändå. Till nästa år hoppas jag på fler deltagare i flerskrovsklassen och då H16 i synnerhet . För de som inte seglat Tjörn Runt så är det en välordnad distanstävling som erbjuder skiftande segling med möjlighet till olika vägval. I startlistan hittar man alla typer av båtar; långsamma som snabba, små som stora. På västkusten är det här en happening och det är mycket folk på klipporna som hejar och hurrar vilket ger en skön inramning.

Till sist måste jag också nämna att Leif Dahl och Josefin Jakobson också var med på Tjörn Runt men denna gång på Christel Nyqvists Corsair 750 Sprint. En trimaran med snäppet bättre LYS än H16. Tyvärr tog vi dem inte på seglad tid men väl på korrigerad tid. Alltid något att glädja sig åt över den så välsmakande ölen på kvällen. Hoppas Leff och Jos kommer tillbaka nästa år men då på en H16…

Och som Håkan Fröjdh sade i en artikel för länge sedan; 20 knots to you all!

/Magnus Ekstrand