Rapport Stensund 2010

Stensund
Hobie Way of Träningsläger helgen 4-5/9 var riktigt lyckat!

Vi höll till i Stensund strax utanför Trosa i den sörmländska skärgården ca 7 mil från Stockholm. Åtta båtar trailades på plats under fredag eftermiddag och besättningarna kom från Uppsala, Stockholm, Örebro och Kalifornien (!)

Efter pizzabeställning, några snygga lyft, mastresning, riggning och myggsmiskning inkvarterade vi oss allesammans i ”Tallstugan” en kort bit bort. I närheten hade vi såväl vedeldad bastu som torrdass, 400 kvm dansbana, oändligt hav, vassruggor och klippor. Åke guidade oss runt bit för bit på området. Pannlamporna likaså.

Strax bortom vårt Hobie Camp låg Stensunds slott. Det byggdes i herrgårdsstil under åren 1918-1920 och har bytt ägare ett antal gånger sedan dess. Varje ägare har förskönat slottet med konst, skulpturer och en vacker trädgård. Sedan 1944 är det Svenska Frisksportförbundet som är huvudman för slottet.

Där på lördag morgon klockan 08.00 var alla på plats på slottets stora veranda och en fantastisk frukost stod framdukad. Utsikten över vattnet var bedårande och solen började bryta igenom. Vi förberedde oss för dagen med gröt, fil och ägg, nybakat bröd med olika sorters pålägg, kaffe och te. Vi fick göra matsäckar och fylla våra termosar och en dryg timme senare var det dags för genomgång av dagens aktiviteter.

Denna dag hade 3-4 m/s som underlag för att träna att hitta layline, kolla vinklar och köra varv på varv i bana. Leff och Håkan hoppade runt på båtarna för att ge oss några exklusiva tips. Matsäcken hade vi lämnat i land där vi också hade ytterligare genomgång efter ett par timmar. Eftermiddagens övningar, att göra både styrbords- och babordsstarter, avslutades med 3 race på kort bana.

Vi hade tillgång till folkhögskolans träningshall med tillhörande vattentoaletter och duschar. Så efter lite uppfräschning satt vi återigen på slottsverandan. Denna gång med fisk- och skaldjurssoppa, sallad och nybakat bröd, bärpaj och grädde till efterrrätt. Fyllda till bredden raglade vi sedan upp till balkongen där gruppbild togs. Några bastade sedan, andra hade lagtävling i att bygga torn av 20 spaghetti pinnar och 1 marshmallow. Åke och Elsa vann! Men vem som vann i bastun fick vi aldrig någon rapport om.


Gänget på balkongen, Landsort i bakgrunden

På söndagen gjorde vi en repris på frukost- och matsäcksbestyren. Även vädret gjorde repris och solen kämpade på. Den verandan och den utsikten visade sina allra bästa sidor! När vi var klara hade Leff en ny genomgång med oss och idag var det om möjligt ännu sämre vind, ca 1-2 m/s. Vips handlade dagens övningar om ”segling i lättvind”. Kort och gott; Gör smidiga, snygga och försiktiga slag. Balansera båten! Ligg här, häng där, stå hit, tryck dit… Vi hann med 5 race och en hel del incidenter innan vinden dog ut helt och vi återvände till stranden.

Avriggning, avslutande genomgång (speciellt då om de incidenter som uppkommit), stugstädning, lastning och fastsurrning av båtar, myggsmiskning… Så landade vi på ”Mjölkan” igen vid 19-tiden.

Ett varmt tack till Åke, Leff, Jos och alla som fixat för detta! En fantastisk Sommar-Hobie-Helg!

/Pippi